Besedy STUŽ

P1130238STUŽ – ekologicky šetrná doprava
Ve středu 24. 2. 2016 proběhly dvě poslední letošní besedy s M. Petrem (STUŽ) pro naše žáky. Téma bylo úplně nové – doprava ve vztahu k přírodě. Děti ze tříd A7, S2 a 7.A se svými vyučujícími  viděly výmluvné obrázky z našich měst, kde se musí každý den vyřešit soužití aut s koly a chodci, kde vadí hlučná a těžká kamionová doprava se zahlcenými komunikacemi.
Povídali jsme si o tom, že by se měla volit doprava vhodná pro různé účely. Do lesa? Pěšky, na kole, nebo koloběžce a městskou hromadnou dopravou. Na nákup nebo na cestu do Prahy? Auto bude asi nejvýhodnější varianta. Na výlet do hor? Vlakem nebo autobusem, můžeme si během cesty číst nebo poslouchat hudbu.
Pozornost si získaly obrázky modelů kol pro rodinu, na principu vícekolek, nebo barevně „opletené“ kolo, pro starší děti se zmínily také zdravotní hrozby, jako je smog, chemické látky v ovzduší. Na konci dostaly děti za svoji pozornost reflexní pásku na ruku, kterou, jak jsme jim vysvětlili, od soboty 20. února musí chodci ve tmě nosit.
Besedu natáčela společnost Veolia, pro účely propagace grantových ekologických pořadů pro děti – se svolením vedení školy.