Příměstský tábor 11.7. – 15.7.

pondělí

pondělí

úterý

úterý

středa

středa

čtvrtek

čtvrtek

pátek

pátek

Pondělí 11.7. bylo prvním dnem příměstského tábora – „ Barevný cirkus“. Začali jsme seznámením s dětmi, s prostory školy a program tábora. Poté byl čas na svačinku. Děti si oblékly zástěry a připravily si suroviny na pečení barevných muffinů. Každý měl svoji úlohu při přípravě. Někdo vážil, někdo sypal do mísy, někdo ujídal čokoládu na ozdobu. Pečení se povedlo, a tak jsme si první dopolední den zpříjemnili dobrotami. Po obědě se děti vydaly ven. Trávili odpolední čas v atriu školy. Ne všechny děti jsou však odpoledne aktivní. Bylo tedy třeba vytvořit relaxační prostory, kde by se děti cítily dobře a příjemně. Využili jsme proto hernu, která má žíněnky a polohovací pytle. Tuto hernu jsme doplnili o sedací vaky, které jsou pro naše děti s tělesným postižením důležitým prvkem v relaxaci. Den jsme ukončili dojedením sladkých dobrot a rozloučili jsme se s dětmi a rodiči.

V úterý 12.7. jsme začali pohybovými aktivitami a přípravou na výtvarnou činnost. Děti střídavě trávili čas v herně a ve výtvarné učebně. Část pedagogů si ve výtvarné dílně připravila pro skupinku dětí barvy na textil, bílá trička, provázky, gumičky, igelity a ochranné pomůcky. Rozdělili jsme děti na dvě skupiny, jedna skupiny zůstala v herně, kde jsme měli postavenou Opičí dráhu – trampolíny, tunely a lavičky. Proběhla pohybová soutěže o ceny a medaile. Druhá část dětí výtvarné tvořila v učebně. Zagumičkovávaly a provázkem zavazovaly trička, které pak stříkali barvou na textil neboli batikovali. Po obědě bylo sledování pohádky v relaxační místnosti a díky vybavení si každý našel svoje místo, kde si mohl udělat pelíšek.

Výlet do Tonga vyšel na středu 13.7. Tongo je zábavný park plný prolézaček, kuliček, houpaček a trampolín. Pro děti nejen s mentálním postižením je to prostor, kde mají neomezené prostory k pohybu a hře. Žáky s těžkým tělesným handicapem nám pomohl přepravit řidič s půjčeným pronajatým autem. Pro některé žáky není bez školního auta možnost výletu. Ve středu byl pozdní oběd. Následovala relaxace a odpočinkové odpoledne.

Na čtvrtek 14.7. byl naplánovaný Zvířátkový den. Děti měly formou hry třídit, přiřazovat, pojmenovávat karty se zvířaty a jejich mláďaty. Dále následovaly tvořivé aktivity, kde se s pomocí papíru, netradičních materiálů, lepidla a nůžek tvořily zvířátka, jako loutky. Oběd je vždy příjemnou pauzou v nabitém dni. Po odpoledním odpočinku začala zvířecí olympiáda. Pro děti jsme měli nachystané soutěže a aktivity zaměřené na pohyb a pohybové dovednosti dětí. Naše skvělá kolegyně dětem na obličej pomocí barev na obličej namalovala zvířátka a různé zvířecí ornamenty, co si děti přály, takže děti celé odpoledne cvičili jako opravdová zvířátka. Disciplíny připomínaly pohyby zvířat např. plazit se jako had, skákat jako klokan, být rychlý jako puma. Tahle zvířecí škola děti ohromně bavila, a tak jsme si to náramně užili.

Páteční den byl od rána plný očekávání slíbeného výletu vláčkem po Hradci. Vláček od dopravního podniku nás vyvezl letos už podruhé. Vláček nám přivezl pan řidič až ke škole a odvezl nás letos do nově otevřené obory na Lesním Hřbitově. V oboře jsou divočáci a laně. Některé samice měly mláďátka. Sešli jsme se tam i s panem myslivcem, který nám zvířata pojmenoval a seznámil nás s jejich životem a potravou. Nemohli jsme děti dostat od ploty zvířátek ven, ale když zahoukal vláček naskákali do vagónků a jeli jsme zpátky ke škole. Vláček nám zahoukal i konec příměstského tábora. Nikomu se za celý týden nic nestalo. Parádně jsme si s dětmi užili druhý prázdninový týden.