Kost, Plakánek

DSC_0375

Výletním měsícem sice bývá většinou červen, ale my jsme se v úterý 13.9.2016 přesvědčili, že i v půlce září je dobré počasí na poznávání naší krásné země.

Díky grantu od města Hradec Králové, který nám významně pomohl s hrazením dopravy a vstupného na hrad Kost, jsme mohli vypravit dva autobusy. Zájem o cestu projevily všechny součásti naší školy , tedy žáci tříd základních, speciálních i studenti PRŠ.

Vyráželi jsme sice dřív, než začala první vyučovací hodina, abychom byli na hradě včas – ale silničáři nám udělali objížďkou těsně před cílovým místem čáru přes (časový) rozpočet, a tak jsme museli průvodce na hradě poprosit telefonicky o pochopení. Rozdělili jsme se na tři skupiny – dvě odvážnější vyrazily na prohlídku kaple, nádvoří, zimní zahrady a hlavně expozice MUČÍRNY, mladší děti lákala možnost vidět a slyšet PRINCEZNU. Všichni naši průvodci nám velmi citlivě vysvětlili historii hradu, jeho postupné stavební proměny, rozšiřování staveb, a jeho současnost – dnešními majiteli jsou potomci rodu Kinských, kteří se na hrad jezdí alespoň jednou měsíčně podívat ze svého českého sídla v Chlumci nad Cidlinou. I přes mnohé přestavby hradu se zachovala jeho původní silueta, které dominují hranolová Bílá věž a menší válcová věž Lidomorka. Součástí areálu hradu Kost je dále původní hradní palác a později vystavěný renesanční Bíbrštejnský a Lobkovický palác.

Po úspěšné prohlídce jsme se všichni spokojeně nasvačili v místní prostorné restauraci s mnoha lavicemi a stoly – překvapilo nás mile, že je tu trvale nabízená možnost zahrát si deskové nebo míčové hry, děti zase zaujaly různé dřevěné sochy a hřiště pro nejmenší návštěvníky. Ti starší „zkoumali“ původně hlubokou studnu, s nyní nepříliš vábně vyhlížejícím dnem kalné vody, ovšem s mnoha drobnými mincemi.

Následovala vycházka údolím Plakánek. Je to romantické údolí obklopené skalami, které směřuje od obce Střehom kolem rybníku Obora ke hradu Kost. Kvůli zpoždění ze začátku výletu jsme se nakonec rozdělili na zdatnější turisty, kteří vyrazili až k Vesci. Věděli jsme, že je tu řada pamětihodností, např. na dolním konci údolí je studánka Roubenka, připomínaná v básních Fráni Šrámka. Ke vsi Vesec u Sobotky odbočuje skalnatá rokle Vesecký Plakánek. V jednom z místním rekreačních domků má svoje místo k relaxaci náš oblíbený herec Josef Dvořák – toho jsme ale bohužel nepotkali.

Mladší děti si s pomocí vyučujících se zájmem pročítaly informace na tabulích, které jsou součástí místní naučné stezky, vedoucí po žluté turistické značce. Dozvěděli jsme se tak, jak vlastně místní krajina vznikla, jaké druhy fauny a flóry jsou pro toto území charakteristické. Skály s otvory a jeskyněmi v nás vzbudily zvědavost, kdo a kdy je mohl využívat… Bohužel jsme z časových důvodů prošli jen menší část malebné krajiny, s možností sednout si na lavičku do stínu a prohlédnout si vysoké skály s borovicemi, rostoucími krkolomně na nejrůznějších místech.

Příjemně unavení jsme se pak zase vrátili do autobusů a vydali se zpátky k naší škole, a mohli vyprávět čekajícím rodičům své zážitky.

Děkujeme všem, kdo se zasloužili o báječný zážitek!

Paní učitelky a žáci a studenti Speciálních škol Hradec Králové

Zapsala: Olga Slováková