Knihovna Malšovice S1, S2

P1140740

V pátek 16. 9. 2016 se třídy S1 a S2 vydaly za dalším dobrodružstvím do knihovny v Malšovicích. Paní knihovnice nám opět připravila krásnou hodinu s českými dějinami – tentokrát z důležitého období knížecího : vyslechli jsme vyprávění o prababičce Ludmile, její zlé a mstivé snaše Drahomíře, jejím muži Bořivojovi a jejich povahově rozdílných synech – Václavovi a Boleslavovi.

Václav měl povahu mírnou, nevýbojnou a snažil se věci řešit po dobrém; Boleslav byl oproti němu rozhodnější, neústupnější a řešil spory spíše vojenskou silou, než poplatky.Knížetem se stal Václav, ale jejich neshody nakonec vyústily do tragického konce. Během oslav křtin se spiklenci kolem Boleslava rozhodli Václava úkladně zabít ve chvíli, kdy šel na ranní mši, a nebyl tedy dostatečně ozbrojený. Událost, která se odehrála v tehdejší osadě Tetín, dnes známé jako Stará Boleslav, se každoročně připomíná 28. září – a v poslední době je naším státním svátkem.

Boleslav svého činu následně litoval, dal Václavovy ostatku převézt do chrámu sv. Víta do Prahy, vybudoval mu důstojný oltář, a církev Václava svatořečila už v 10. století. Svatý Václav je také označován za patrona českých zemí, a podle pověsti je připraven, spolu s blanickými rytíři, zachránit naše národy v době ohrožení.

Paní knihovnice nám pak přečetla krátké ukázky z dětských knížek, nechala nás prohlédnout obrázky a novinky ze svých dětských sbírek, a popřála všem úspěšný školní rok.

Děkujeme za nahlédnutí do české historie, a těšíme se na další setkání na jaře.