Den autismu

dsc00341Letošní, IV. ročník kampaně ke Světovému dni porozumění autismu, přichází s mottem: „Lidé na spektru jsou JINÍ…NE horší.“ I naše škola tento den podpořila osoby s poruchami autistického spektra (dále PAS) a to tím, že jsme se v pondělí 3. dubna sešli ve škole v modrém oblečení a společně se vyfotografovali. Problematika autismu nám je velmi blízká, protože naši školu navštěvují žáci s poruchami autistického spektra v různém věkovém rozmezí – od prvňáčků až po devátý ročník. Ve škole máme 8 autistických tříd, z toho 6 tříd pro žáky s diagnózou autismus a 2 třídy pro žáky s Aspergerovým syndromem. V každé z těchto tříd je v počtu 4 – 6 žáků. Pro ně a jejich rodiny nabízí škola nejen vzdělání dle individuálních možností, schopností a dovedností, ale i podporu a poradenství školní psycholožky, stejně jako podporu a poradenství Speciálně pedagogického centra Rukavička, které v naší škole sídlí. Žáků s PAS na naší škole každoročně přibývá, a to v důsledku celkově zvyšujícího se počtu dětí s touto diagnózou po celém světě. Naši žáci s PAS, stejně jako všichni ostatní žáci naší školy nám nejsou lhostejní, a proto se tak rádi zapojujeme do všech akcí a projektů, které mohou i sebemenším dílem podpořit kvalitu jejich životů. Dnes jsme tak modře vyjádřili respekt a porozumění našim žákům s PAS a jejich rodinám, ale i všem ostatním osobám se stejnou diagnózou, kteří naši školu nenavštěvují. V modrém dnes přišli oblečení všichni naši pedagogové, žáci základní školy speciální s nejrůznějšími typy postižení i samotní žáci s PAS.
Druhý duben je od roku 2008 uznávaný jako Světový den porozumění autismu. Tento svátek má po celém světě šířit povědomí o autismu a podporovat širokou veřejnost v jeho porozumění, zdůrazňovat fakt, že je třeba zkvalitňovat život lidí s autismem, aby i tito lidé mohli vést smysluplný a důstojný život. Autismus neovlivňuje pouze život jedné osoby, ale je třeba si uvědomit, že zasahuje do života celé rodiny. Neinformovanost veřejnosti vede k nepochopení a odsuzování jinakosti těchto lidí a jejich rodičů. V České republice žije přibližně 200 000 osob s poruchou autistického spektra, to vychází na každé 68. narozené dítě.

Vzájemná komunikace mezi lidmi s PAS a tzv. neurotypiky (tedy lidí bez PAS) je považována za zcela zásadní, a právě proto byla komunikace, a tím i modrá barva zvolena za symbolickou barvu znázorňující autismus jako takový.  Lidé, kteří tuto dobrou věc podporují, nosí v tento den modré oblečení a různé doplňky vyjadřující sounáležitost a porozumění.