Hasiči

Ve středu 19. 4. byla od rána sice zima, ale počasí dodalo aspoň náznak sluníčka, které vylákalo většinu našich žáků a vyučujících na hasičské hřiště za naší školou. Byly tam vystavené hasičské vozy s různou výbavou, různého stáří, u všech na nás čekali profesionální i dobrovolní hasiči z Hradce Králové, a také byla připravená stanoviště s ukázkami zdravotnické první pomoci a techniky k vyprošťování.
Od devíti do deseti hodin jsme si ve skupinkách prohlédli všechna auta, to nejstarší  – TATRA z roku 1975 – je už jediným funkčním vozem na našem území, a rozhodně nepatří do starého železa. Pomáhá při likvidaci požárů na elektrozařízeních, nebo třeba při krizových situacích na letišti. Při počítání jeho hmotnosti v plně naloženém stavu (práškovací a vodní zásoby) jsme došli k číslu 17 tun. Takže – takové auto opravdu musí mít volnou cestu, a nedá se jen tak zabrzdit. Ostatní auta byla novější, ale kolem tohoto byli pořád zájemci o prohlídku.  U každého byli ochotní průvodci, a s velkou trpělivostí ukazovali vybavení, dovolovali dětem si zatroubit nebo zahoukat, zkusit si sáhnout na volant nebo třeba vyzkoušet váhu koncovky hasičské hadice.
Hřiště má úlohu výcvikovou, tréninkovou, hlavně dobrovolní hasiči zde trénují na různé soutěže, kterých se účastní už děti školního věku. Široká základna dobrovolníků – hasičských, nebo zdravotnických – je nutná, aby v případě velkého zásahu všechno fungovalo, jako při cvičeních. Při vlastním zásahu je vždy určený velitel, který koordinuje všechny zapojené jednotky, určuje vzdálenost, kam hasiči mohou dojít nebo dojet s vozem, a má možnost přivolat případně další posily. Ve vozech je i moderní technika, navigační systém a vysílačky.
Zajímavé bylo pro děti zkoušení první pomoci s dlahou na ruku nebo nohu, ukázka manipulace s vyprošťovacími nůžkami, nebo s nafukovacím polštářkem, který nadzvedne předměty až do 5 tun. Zájem dětí, spokojené úsměvy, hlasité poděkování týmu hasičů při odchodu zpět do školy svědčilo

o úspěchu setkání.
Celou akci jsme připravovali s panem Václavem Klímou, kterému velmi děkuji za zajištění týmu a termínu, a vedení naší školy děkuji za podporu, díky které se podpořilo povědomí dětí o důležitosti profese hasičů.