Fotbalový trénink

Fotbal je hra všem dobře známá, na speciálních školách máme koneckonců ve své kategorii úspěšný tým v malé kopané, a také ve městě Hradci Králové je tradice ligových soutěží velmi dlouhá, ale :  na vlastní zápasy „A“ týmu chodí z našich žáků jen několik nadšenců s rodiči. Speciální školy existují v tomto městě dlouhá desetiletí – děti jsou u nás kvůli specifickým výukovým obtížím. Několik má i pohybové limity a pohybují se jen na vozíčku.  Jak ukázat zákulisí profesionálního sportu všem?
Na konci minulého školního roku jsme oslovili zástupce týmu FC Hradec Králové s prosbou o návštěvu pro hendikepované děti. Velmi ochotně nám vyšel vstříc pan Milan Šedivý, manažer týmu.
Zájem dětí i jejich vyučujících o nabídku zážitku s fotbalisty i jejich realizačním týmem (rozumíme tím: trenér, masér, kondiční trenér, správce stadionu a další), ke kterým budou mít na tréninku blíž, než na zápase, překonal očekávání – původně mělo přijít kolem padesáti dětí, nakonec se kolem hřiště pohybovalo 136 dětí (věkem od mateřské školy, až po žáky naší praktické školy, tedy kolem dvaceti let) a jejich doprovod.
Vzhledem k přípravám na rekonstrukci stadionu „pod lízátky“ jsme setkání uskutečnili ve středu 13. září 2017 na fotbalové ploše v Orlické kotlině.  Sledovali jsme trénink „A“ týmu před odpoledním a víkendovým utkáním, nácvik herních situací, signálů k nahrávce na gól před brankáři, taktické varianty v obraně a útoku.
Potom se k části týmu připojili naši „fotbalisti“ – žáci ze druhého stupně – a ve zkrácené hrací době si vyzkoušeli utkání. Myslíme si, že kdyby bylo ve skutečném zápase tolik branek, jako tady, diváci by fotbal milovali! Každopádně se někteří naši „mladíci“ mezi „áčkem“ neztratili a mile překvapili pohotovostí, kličkováním i zakončením.
Na závěr akce jsme si s hráči mohli udělat velkou skupinovou fotku, předat jim plakáty s vizualizací fotbalu od našich žáků ze tříd autistických a speciálních, a na památku jsme dostali plakáty týmu a kartičky hráčů. Cestou zpátky do školy si ještě děti moc pochvalovaly, že si osahaly profi míč, že si s nimi všemi hráči tleskli na konci tréninku… a když pak do tříd dostaly obrazové materiály, bylo znát jejich velkou radost. Pedagogové ocenili disciplínu dětí během časově dlouhé akce a také, že nám přálo počasí.