MČR v závodech horských kol 2017

Srub – to je dřevěná roubená stavba. A tak když naši reprezentanti Lukáš a Roman Koneční s Markem Petružálkem odjížděli 13. 10. 2017 do Srubů na závody, tak si leckdo mohl myslet, že se jednou někam z pátku na sobotu vyspat. Ale to nebyla samozřejmě pravda! Kluci sice se svým trenérem Pavlem Svobodou odjeli, ale ne do srubu, nýbrž do vesničky, která se jmenuje Sruby a nachází se blízko města Choceň. A tam se již popáté konalo Mistrovství České republiky v cyklistice horských kol. Kluci odjížděli z Hradce s vědomím, že mají natrénováno, znají svoje kola a zásady taktiky. V pátek jsme vyrazili od školy na učiliště do Chroustovic, kde jsme se ubytovali a dobře najedli. To byla výborná příprava na závod. Mimochodem – mnoho Vašich spolužáků zde v minulosti na učilišti studovalo.
Potom jsme odjeli na start do Srubů, kde se od 15,00 jela časovka jednotlivců. Ale jaká časovka! Ďábelská, 2,5 km dlouhá cesta vysoko do lesa, z toho 1 km opravdu strmé stoupání, které prověřilo nohy a dech každého startujícího. Zbytek trati byl také pořád do kopce, kromě asi 200 metrů dlouhé rovinky. Opravdu těžké. Marek se snažil, ale zradila ho technika řazení, dokonce mu spadl řetěz. Přesto se statečným výkonem dostal na celkové 4. místo, ale ztrátu na medaili se mu již nepodařilo stáhnout. Kluci Koneční se snažili, umístili se těsně vedle sebe v polovině startovního pole (Lukáš 8. a Roman 9. Místo). Hrdinou závodu žáků a vítězem byl mladý cyklista Puddu z Prahy, který „rozmlátil“ ostatní soupeře ve své kategorii a dokonce vítězovi kategorie mužů nadělil tři čtvrtě minuty! No aby ne, vždyť se svým trenérem letos najel přes 7000 km. Fantastické.
Druhý den se jel okruhový závod s hromadným startem na 4,5 km a zde Marek Petružálek, již bez defektu, obsadil skvělé druhé místo. Bratři Koneční opět solidní umístění v polovině startovního pole – Roman 9. a Lukáš 10. místo, oproti pátku si trochu pohoršili.
V celkovém hodnocení obou závodů, byl Marek na místě třetím. Škoda, že z rodinných důvodů nemohli odjet bratři Pajakovi, měli by naději, protože trénovali opravdu svědomitě. Byly to krásné závody a krásné počasí – radost. Tak cyklisté – vítejte mezi námi, těšíme se na Vás.