Původ našich příjmení

V pátek 10. 11. 2017 se třídy S1 a S2 vydaly do malšovické knihovny. Tentokrát bylo tématem příjmení. Dozvěděli jsme se, že tato součást našeho jména je poměrně mladá a objevuje se až kolem 18. století.  V knihovně byly k dispozici dvě publikace, které obsahují většinou příjmení původem z českých a moravských krajů, a paní knihovnice Hrbková pátrala také na internetu.
Původ příjmení vychází z vysvětlitelných základů ( vzhled – Krása, Černý, Široký, finanční poměry – Tobolka – dřívější kožený váček na peníze, místo bydliště – Horák  – z hor, nový obyvatel – Novák nebo původní křestní jméno – například Šimon dalo příjmení Šimek). Zajímavé pátrání nabízejí cize znějící příjmení – Werdan je například původem kurdské a znamená duha. U některých příjmení je však i dnešní – dalo by se říci bezedný – informační zdroj bezradný, a nedokáže ho vysvětlit (Lovas). Některá příjmení jsou velmi obvyklá, jiná zas velmi výjimečná.
Po úvodním vysvětlení příjmení měly děti za úkol doplnit jména do říkadel, což všechny zaujalo a všichni se této části návštěvy knihovny zhostili s úspěchem.
Následovalo obvyklé hledání vhodných knížek do našich hodin čtení, rozloučení s paní knihovnicí a cesta do školy. Informace jsme si zapsali do školních sešitů a doma si o příjmeních ještě děti popovídají s rodiči.