MČR v lyžování

Tak po mnoha, mnoha letech, asi lyžování definitivně opustilo tradiční Horní Malou  Úpu, kde se podmínky zhoršily na neúnosnou míru – problémy s ubytováním a jeho cenou, jedna jediná běžecká trať bez alternativ (privatizace pozemků). A tak, po loňském úspěšném Jablonci n/N jsme se přesunuli skoro do nížin – k Vrchlabí.
A alespoň letos to vypadalo na dobrou volbu. Velmi kvalitní ubytování s dobrou stravou a opravdu příjemným prostředím a tratě – 50 metrů od hotelu. Je ale třeba přiznat, že jsme je nemohli využít, protože se Svatý Petr opět jaksi zmýlil a poslal na nás oblevu, která nám sníh z tratí odplavila. Škoda. Ale byla od počátku připravena další alternativa a to profesionálně upravované tratě v běžeckém areálu ve Vrchlabí, který splňuje opravdu ty nejvyšší nároky. Tratě skvostně upraveny, přehledný areál. Zkrátka – dobrá volba. 
Bohužel účast sice nebyla historicky nejslabší, ale nižší, než jsme očekávali. Hlavním důvodem byly: definitivní rozchod s Hnutím speciálních olympiád, který vidím jako nešťastný, zánik lyžování v některých oddílech pro nedostatek zájemců a také nedostatek trenérů. Pokud k tomu přidáme další jevy – neochota ředitelů vyslat výpravy z jejich oddílů (mnohdy pro malý počet sportovců, zdravotní problém a další, tak to je zkrátka tak, jak je).
Z výše uvedených důvodů chyběli takoví tradiční účastníci, jako jsou: Bystré, Mladá Boleslav, Žamberk, Chroustovice, Jirkov, OU Hradec Králové. Škoda.     
Naši žáci Lukáš Konečný, Roman Konečný a muž Marek Petružálek skončili takto:

jméno 3/6km volně 3/6 km klasika
Lukáš Konečný 2. místo 2. místo
Roman Konečný 3. místo 4. místo
Marek Petružálek 13. místo 13. místo