Soutěž o nejkrásnější velikonoční kraslici

Děkujeme za finanční podporu Magistrátu města Hradce Králové.
Městské muzeum v Novém Městě nad Metují vyhlásilo soutěž o nejkrásnější velikonoční kraslici. Do této soutěže se mohli zapojit jak jednotlivci, tak i kolektivy. I naše škola se do této soutěže zapojila.
Soutěžící v několika třídách uplatnili svoji fantazii a kreativitu a vytvořili mnoho originálních kraslic z libovolného materiálu tradiční i netradiční technikou. Kraslice byly vyrobeny například technikou kašírování ve velikosti nafouklého balónku a pod rukama dětí vznikala krásná díla.
Otázka zněla: jak dopravit taková originální díla, aby se nepoškodila?  Rozhodli jsme se navštívit muzeum v Novém Městě s vybranými žáky, předat kraslice do soutěže a prohlédnout si muzeum.
V pondělí 5. března jsme vše naložili do školního auta a vyrazili. Exkurze se zúčastnili zástupci tříd A3, A4  a A5 a mohli tak prohloubit své znalosti z hodin přírodovědy a vlastivědy.
V muzeu jsme byli vřele přivítáni a po předání výrobků do soutěže jsme absolvovali komentovanou prohlídku muzea. Navštívili jsme sál přírody s mnoha živými i vycpanými živočichy,  starodávnou barokní lékárnu z kláštera Milosrdných bratří, krásný měšťanský betlém  a v neposlední řadě sál řemesel. V tomto sále jsme se seznámili s řemesly provozovanými na Novoměstsku a nástroji k tomu potřebnými. Vedle muzea jsme objevili krásnou cukrárnu, ve které si všichni zasloužili dobrý pamlsek a čaj na zahřátí.
A nyní už jen budeme doufat, že nás veřejnost ocení svými hlasy a naše škola získá jednu z několika pěkných cen.
Výstava bude probíhat v muzeu v Novém Městě nad Metují od 17.3 –  2.4.  2018.  Otevřeno mají – úterý až sobota 10-12h. a 12.30-16h. Návštěva muzea stojí opravdu za to.