Děti z Bullerbynu v knihovně Malšovice

V dnešním setkání v knihovně v Malšovicích jsme se s milou paní knihovnicí ponořili do světa knihy Děti z Bullerbynu Astrid Lindgrenové. Předobrazem Bullerbynu je osada Sevedstop nedaleko městečka Vimmerby, kde se Astrid Lindgrenová narodila. Tři blízko ležící domy, kam se rodiče spisovatelky nastěhovali krátce po jejím narození a kde potom strávila dětství, se zachovaly dodnes.
Kniha pojednává o skupině šesti dětí z osady Bullerbyn (hlučná vesnice). Osada sestává z pouhých tří domů, každý z nich obývá jedna rodina. Vypravěčkou příběhu je šestiletá dívka Lisa (na začátku knihy oslaví sedmé narozeniny), která má dva starší bratry jménem Lasse (9let) a Bosse (8 let) a bydlí na statku Mellangarden. V druhé rodině, jež bydlí na Norrgardenu, mají dvě dcerky Annu a Britu (9 let), ve třetím domě mají syna Olleho (8 let) a malinkou Kerstin (ti bydlí na Sorgardenu). Děti spolu zažívají různá dobrodružství a společně chodí do jednotřídky ve Storbynu.
V knihovně jsme zažili, jaké to bylo, když šla jednoho dne Anna s Lisou nakupovat. Celý příběh nám paní knihovnice přečetla. Smáli jsme se a nechtěli věřit tomu, jak mohla Anna s Lisou zapomenout za malou chvíli to, co mají maminkám nakoupit. Potom jsme však sami poznali, jaká je naše paměť – rozdělili jsme se na dvě skupiny (skupinka Lisy a skupinka Anny) a dostali za úkol nakoupit přesně to, co maminky dětí požadovaly. A nebylo to lehké! Dát dohromady víc, než pět položek a vzpomenout si, co paní knihovnice před chvíli přečetla, nebylo jednoduché. Nakonec jsme však všechno šťastně nakoupili a dostali sladkou odměnu. Závěrem jsme shlédli krátkou ukázku stejnojmenného filmu.
Návštěva knihovny v Malšovicích nám znovu připomněla, jaký poklad jsou pro nás knihy – jejich světy rozvíjí naši fantazii, poznání a je nám s nimi dobře. Mezi ty nejkrásnější patří právě knihy Astrid Lindgrenové.