Mistrovství České republiky v horské cyklistice – Sruby 2024

V malebné obci Sruby a jejím okolí se již tradičně konalo i letošní MČR v horské cyklistice. Do samotných Srubů jsme dorazili v pátek po poledni. Po vyřízení všech nezbytných formalit, jsme se vydali na lehkou obhlídku trati časovky. Bylo chladno a hodně zataženo, takže nám 3 km do pořádného kopce přišly na zahřátí zcela vhod. Samotný závod začal po slavnostním zahájení, ve kterém se parádně předvedl náš jediný závodník Hubert Bulíček. Ve své kategorii s přehledem zvítězil a jeho čas patřil mezi čtyři nejrychlejší ze všech i přes to, že před startem začalo lehce pršet. Následně jsme se přesunuli na OÚ v Chroustovicích, který se nachází v nádherných prostorech renesančního zámku.
Zde nás čekala večeře a ubytování. Po večeři nás zlákala prohlídka zámecké zahrady a přilehlých budov. Procházka nočním přírodním bludištěm byla netradiční a zajímavá, ale bohužel jsme z ní kvůli tmě nic neměli. Nahlédli jsme ještě do samotných Chroustovic, ale pak už jsme se rychle umyli a zalehli k odpočinku.
Následujícího dne jsme po snídani a za denního světla zhlédli prohlídku dílen a farmy. Zpět do Srubů nás dopravili kamarádi z Liberce. Nasedli jsme na kola a vyjeli k Čertovu dubu, který byl v pátek cílem časovky. Na již zmíněném místě se nyní nacházel start i cíl okruhového závodu s hromadným startem. Žáci, žačky, ženy A i B jeli jeden tříkilometrový okruh, okruhy dva jeli muži A i C. Hubert startoval v kategorii muži C společně však i s muži A. Čekalo ho tedy 6 km po mokrých lesních cestách plných bahna, kamení, větví, kořenů a soupeřů. Díky tomu, že předchozí den zajel perfektní čas, měl výhodnou polohu pro start v první linii.
Počasí se výrazně zlepšilo, svítilo sluníčko, byla jasná obloha, ale teplota na teploměru ukazovala pouze okolo 8 stupňů. Závod byl velice napínavý, náš závodník Hubert zabojoval a dojel si pro druhé zlato. Jeho výborný čas by stačil i na čtvrté místo mezi muži A.  Díky vítězství v obou disciplínách si tak odvezl i cenu pro nejlepšího jezdce mezi muži C.
Mistrovství České republiky v horské cyklistice bylo perfektně připravené, velké poděkování si zaslouží všichni organizátoři. Můžeme jen litovat, že se u nás nenašlo více sportovců, kteří by byli ochotni pravidelně trénovat a této skvělé akce se účastnit.
Hubertovi patří velká gratulace, poděkování za jeho přátelský a sportovní přístup k ostatním závodníkům a v neposlední řadě i poděkování za perfektní reprezentaci školy.

Autorka: Iva Nováková