Setkání národů

20151110_103832_resizedV úterý 10. listopadu byla třída S2 zvědavá na všehochuť, kterou nabídl další ročník setkávání národů, pořádaných hradeckou charitou a aktivně také už zde žijícími uprchlíky.
V Adalbertinu byly už přední řady zaplněny dětmi z velkých škol, a tak jsme si sedli dozadu a sledovali ukázku indiánských rytmů z Bolívie a Peru, které s pomocí Panových fléten zahrálo trio v kostýmech. Tento typ prezentace i rytmů byl pro všechny děti podnětem k aktivnímu tleskání. Děti, které byly ve škole pozorné v zeměpisu, si mohly (jako odměnu za správné odpovědi) nechat namalovat obličej. Další vystupující z Nizozemí nebo Ruska už měli jen mluvené příspěvky, a proběhly další soutěže o sladkosti…
Nás ale víc zaujala možnost ochutnat speciality ze všech kontinentů – názvy pokrmů na stolcích sice nebyly, výběr byl spíše vizuální, a někteří vystavovatelé neuměli česky a bylo nutné mluvit anglicky, nebo „rukama nohama“, ale kluci se po chvíli osmělili a ochutnávali.  Pochopitelně náhodně došlo i na „pálivé“ pokrmy, a pak bylo nutné požádat o vodu k uhašení nepříjemného pocitu v ústech.
Využili jsme možnosti se vyfotit s jedním z Bolivijců a vrátili se v pořádku do školy.   Atmosféra akce byla příjemná, a tak bonusem naší účasti byla možnost vidět se v televizním večerníku z regionu.