Vánoční Hrádek u Nechanic

IMG_20151208_082235Velká část žáků ze všech koutů naší školy si v předvánočním čase (díky úspěšné žádosti o příspěvek města Hradce Králové) udělala autobusový výlet na Hrádek u Nechanic. Jeli jsme 7. a 8. prosince 2015 ve dvou skupinách prostorným autobusem s milými řidiči, a měli štěstí na pěkné počasí.
Průvodci na zámku vyšli vstříc potřebám našich dětí, a nebyli tak přísní v dodržování papučové etikety nebo zákazu se dotknout židlí u stolu, vyprávěli nám o tajných dveřích a chodbách (a ukázali nám je), vyděsili některé pověrou o zakletém zrcadle nebo o čertovské hlavě ve vitráži v kostele. Co bylo pro děti nové, seznámili nás s dřívějšími tradicemi a zvyky a způsoby zdobení stromečku v počátcích jejich využívání v domech, protože před zhruba 150 lety to byla výsada jen těch nejbohatších a vznešených. Jídelníček na Štědrý večer se také podstatně lišil – podávala se výhradně bezmasá jídla (různé luštěninové polévky a kaše, vánočka, cukroví) a některé děti kroutily hlavou, jak jim to mohlo stačit? Dospělé účastníky zaujala jemná výzdoba vysokých stromků, které museli pracovníci zámku vlastnoručně vyrobit. Po prohlídce bylo možné navštívit jedinou prohřátou místnost – zámeckou kuchyni – kde se dalo koupit malé občerstvení nebo keramické drobnosti jako vzpomínka. Na procházku zámeckým parkem už bohužel nezbýval čas, ale jako tip pro rodinný výlet můžeme všem ostatním – dětem i rodičům – tuto památku doporučit.
Děkuji všem účastníkům za vzornou reprezentaci školy, věřím, že výlety budou tak příjemné i v roce 2016. Přeji všem krásné svátky a hodně zdraví a spokojenosti v roce 2016. Vedoucí akce Olga Slováková